Latinica / Ćirilica

Izaberite boju:

USD EUR

Milan Mladenović od Lužice

Milan Mladenović od Lužice

O PESNIŠTVU MILANA OD LUŽICE:

Miodrag Pavlović: Milan Mladenović od Lužice je pravi Tajanstvenik (mistik) slovenskoga kova: ono najređe što se nalazi (...) Mladenović to ostvaruje korak po korak, i taj njegov pesnički korak, čini nam se, hodi u nedogled.

Branislav Petrović: (...) A bez dvoumljenja smemo se izjasniti da je duža pesma "Šopen u parku Monso", sva od rilkeovske tananosti i mudrosti, jedan od najlepših trenutaka našeg savremenog pesništva.

Draško Ređep: (...) Mladenovićeva nostalgija je od vremena budućeg, a njegove varijacije o zemljinom šaru i o putničkim onim snoviđenjima idu u sam vrh našeg modernog pesništva.

Milosav Buca Mirković: (...) Spokojstvo liričara u nespokojnom lirskom sazvežđu, njegova internacionalna samobitnost i srbijanska mudrost, napajaju ovu poeziju umetničkim vrednostima kakvih nije bilo kod nas od "Oktava" Miodraga Pavlovića...

Mihailo Blečić: (...) Postavljajući sebi antički zadatak (Putujem, znači živim, učim), Mladenović je sačinio čudesnu duhovnu mapu sveta u čijem su krvotoku žile kucavice - gradovi.

Mirjana Brković: (...) U temelju ovog velelepnog poetskog hrama kao da stoji iskustvo celokupne srpske i svetske poezije i filosofije. Iz nepresušnog vrela srpskog jezika nepogrešivo se pletu ovde pletenija neobične lepote. Veliki Mag Jezika kao da čarolijom oživljava iskonske reči, slogove što stižu iz prapočetka...

Vesna Bašić: (...) Čitaoce će svakako na poseban način potresati vidovita prozračnost i fluidnost njegovog stiha, divno čulna srođenost sa prirodom, a nadasve pastelnost i svetloplava lakoća njegovog poetskog zlatopisma. (...) Iako su blagonaklone vile obilato darovale ovog čoveka renesansne polivalencije, u srpskoj književnosti Milan Mladenović ne zauzima zaslužno mu mesto, ali će ga uskoro zauzeti, jer je on pisac za sva vremena. Stoga, radovi o jezgrovitoj, "otmenoj prefinjenosti izraza", "lirskim svetlima" i "rilkeovskoj tananosti" tek slede u našoj kritici.

Draginja Urošević: Čarac i jezički bajalac, Milan Mladenović se objavljuje kao vrstan harmoničar bivstva i damaranja sveta. I kad egzistencija postaje preuska, ona se u pesnikovom duhu preporađa u raskošnu i široku.

Aleksandar M. Petrović: (...) Može se reći da je Milan Mladenović od Lužice i jedan od najzaslužnijih književnika novijeg vremena, jer je jednim himničnim tonom prevazišao i Jovana Subotića u njegovim Slovenskim pesmama, a izričitije od Laze Kostića u udubljivanju u žive palimpseste i nestašluke LJelja i Poljelja...

Predrag Bjelošević: (...) Uzvišenu kompleksnost pjesme postiže Milan Mladenović u izvanrednoj Knjizi o Praznom u kojoj se iz stiha u stih bore ravnopravno pjesnik i filosof, mag riječi i mag zapitanosti... (...) Knjiga pjesama Zemaljski šar uzdiže pjesnika Milana Mladenovića na najviše stepenice pjesničkog Olimpa.

Zorica Turjančanin: (...) Pjesništvo Milana Mladenovića od Lužice je izuzetno ostvarenje u savremenoj srpskoj poeziji. (...) Posebno impresionira njegov jezik. (...) Ova pjesnik je i mag koji vraća riječi iz dubine zaborava, i tvorac "vatrenih" metafora iz kojih proplamsavaju čudesna ostrva umlja i dosegnute umjetničke ljepote.

Nebojša Kovačević: (...) Ako je izlazak iz kruga (ili trougla) nacionalne sudbine ipak moguć, pesme Milana od Lužice su sigurno oni svetli kamenčići u tami koji ukazuju na put spasenja.

Dušan Vukotić: (...) Takav briljantan pesničko-filosofsko-politički spoj u samo jednoj ličnosti, moja malenkost nikada ranije nije srela. Čak, usućujem se da ustvrdim, da će Mladenović (kada okonča ovozemaljsko putešestvije) stati rame uz rame sa najvećim misliocima svetske civilizacije. (...) LJudi koji idu daleko ispred vremena u kome žive, obično (ili najčešće) ne nailaze na razumevanje svojih savremenika. Ustvari, to da li će Mladenović biti shvaćen ili ne, najmanje je značajno za njega samog, jer je on osigurao svoje mesto u "arhivi" Logosa. Za zemlju Srbiju, pak, njego

Knjige autora