Latinica / Ćirilica

Izaberite boju:

USD EUR

Psiha i hrana

Cena : 1.485,00 RSD
Količina:
  • Zašto jedemo i kada nismo gladni?
  • Šta hrana znači za nas i koju simboliku krije?
  • Zašto se u ponašanju prema hrani otkriva ko smo i kakvi smo?
  • Zašto hranu povezujemo sa uspomenama i sećanjima?
  • Zašto posežemo za hranom a u stvari nam nedostaje ljubav?
  • Šta je emocionalna glad a šta hrana utehe?
  • Da li se stidite nekog  svog ponašanja u vezi sa hranom?
  • Kakav je uticaj porodice na formiranje prehrambenih navika?
  • Kada nam je hrana sapatnik u tugovanju a kada u odnosu prema hrani  osećamo stid, krivicu, depresiju, bes… 

Odgovori na ova pitanja uvode nas u psihologiju ishrane, novu psihološku oblast koja sve više dobija na važnosti i značaju.  Psihologijom ishrane  se već desetak godina bave i dve domaće autorke, Jasmina Knežević i Jelena Blanuša, obe profesorke na Visokoj školi strukovnih studija u Subotici. 

U knjizi su sabrale svoja znanja i iskustva i prenele ih na jasan i slikovit način, sa mnogo primera i iskustava klijenata iz psihološke prakse. U petnaest poglavlja autorke se bave značenjem hrane, fiziološkim procesima ishrane, zadovoljstvom koje nalazimo u hrani, hrani kao regulatoru emocija, zaštiti od pretnji i ugrožavanja, prevladavanju stresa, samoregulaciji i snazi volje u menjaju odnosa prema hrani, poremećajima ishrane… Na kraju je poglavlje o psihološkom aspektu regulisanja telesne težine a jedan od zaključaka je da ukoliko se hranom potiskuju negativne emocije ili podstiču pozitivne, nijedan klasičan režim ishrane za smanjenje kilograma neće dati željene rezultate.

NAJNOVIJA ISTRAŽIVANJA I SAZNANJA IZ PSIHOLOGIJE ISHRANE

  • Koje intervencije može primeniti psiholog u promeni odnosa prema hrani?
  • O emocionalnom jedenju, anoreksiji, bulimiji, ortoreksiji…
  • Lepota kao imperativ – da li je mršavo zaista lepo?
  • Gojaznost – da li su zaista krivi „debeli“ geni?
  • Korisne strategije za gubljenje telesne mase

"Knjiga Psiha i hrana ima izuzetan značaj za razumevanje uhranjenosti, opšteg fizičkog i mentalnog zdravlja. Odlično je akademsko i štivo za širu upotrebu." - Ljiljana Sokolova, prim. mr dr, specijalista higijene

"Iako osnovni cilj autorki nije davanje “recepta za uspeh”, šta god on značio, neosporno je da će čitalac u brojnim situacijama prepoznati sebe i svoje ponašanje, uočiti i konačno bolje razumeti neke neefikasne i maladaptivne strategije koje primenjujemo." - Vesna Barzut, doc. dr, psiholog

Čitaj dalje

Detaljne informacije o knjizi:

Autor: Jasmina Knežević, Jelena Blanuša
ŽanrPsihologija
Izdavač: Psihopolis institut
ISBN:978-86-6423-079-7
Br. strana:310
Povez:Broš
Jezik:Srpski
Pismo:Latinica
Format:20cm
Datum izdavanja:2022.
Dodaj u listu želja Preporuči prijatelju

Psiha i hrana

Cena : 1.485,00 RSD
Količina:
  • Zašto jedemo i kada nismo gladni?
  • Šta hrana znači za nas i koju simboliku krije?
  • Zašto se u ponašanju prema hrani otkriva ko smo i kakvi smo?
  • Zašto hranu povezujemo sa uspomenama i sećanjima?
  • Zašto posežemo za hranom a u stvari nam nedostaje ljubav?
  • Šta je emocionalna glad a šta hrana utehe?
  • Da li se stidite nekog  svog ponašanja u vezi sa hranom?
  • Kakav je uticaj porodice na formiranje prehrambenih navika?
  • Kada nam je hrana sapatnik u tugovanju a kada u odnosu prema hrani  osećamo stid, krivicu, depresiju, bes… 

Odgovori na ova pitanja uvode nas u psihologiju ishrane, novu psihološku oblast koja sve više dobija na važnosti i značaju.  Psihologijom ishrane  se već desetak godina bave i dve domaće autorke, Jasmina Knežević i Jelena Blanuša, obe profesorke na Visokoj školi strukovnih studija u Subotici. 

U knjizi su sabrale svoja znanja i iskustva i prenele ih na jasan i slikovit način, sa mnogo primera i iskustava klijenata iz psihološke prakse. U petnaest poglavlja autorke se bave značenjem hrane, fiziološkim procesima ishrane, zadovoljstvom koje nalazimo u hrani, hrani kao regulatoru emocija, zaštiti od pretnji i ugrožavanja, prevladavanju stresa, samoregulaciji i snazi volje u menjaju odnosa prema hrani, poremećajima ishrane… Na kraju je poglavlje o psihološkom aspektu regulisanja telesne težine a jedan od zaključaka je da ukoliko se hranom potiskuju negativne emocije ili podstiču pozitivne, nijedan klasičan režim ishrane za smanjenje kilograma neće dati željene rezultate.

NAJNOVIJA ISTRAŽIVANJA I SAZNANJA IZ PSIHOLOGIJE ISHRANE

  • Koje intervencije može primeniti psiholog u promeni odnosa prema hrani?
  • O emocionalnom jedenju, anoreksiji, bulimiji, ortoreksiji…
  • Lepota kao imperativ – da li je mršavo zaista lepo?
  • Gojaznost – da li su zaista krivi „debeli“ geni?
  • Korisne strategije za gubljenje telesne mase

"Knjiga Psiha i hrana ima izuzetan značaj za razumevanje uhranjenosti, opšteg fizičkog i mentalnog zdravlja. Odlično je akademsko i štivo za širu upotrebu." - Ljiljana Sokolova, prim. mr dr, specijalista higijene

"Iako osnovni cilj autorki nije davanje “recepta za uspeh”, šta god on značio, neosporno je da će čitalac u brojnim situacijama prepoznati sebe i svoje ponašanje, uočiti i konačno bolje razumeti neke neefikasne i maladaptivne strategije koje primenjujemo." - Vesna Barzut, doc. dr, psiholog

Dodaj komentar

Da bi ostavio komentar treba da budeš prijavljen Prijavi se

Povezani proizvodi

Knjige na osnovu tvog interesovanja

Za prikaz knjiga koje će te zanimati potrebno je da se prijaviš Prijavi se Prednosti prijave i otvaranja DK naloga?