Latinica / Ćirilica

Izaberite boju:

USD EUR

Rezidba voćaka

Cena : 990,00 RSD
Količina:

Voće je hrana i lek!

Pokojni profesor Dušan Stanković za voće je rekao: "Ро bogatstvu oblika, lepoti boja, prijatnosti ukusa, hemijskom sastavu, lekovitoj i hranljivoj vrednosti voće je jedan od najdragocenijih darova prirode, dragocen proizvod usklađenog delovanja snaga genetskog potencijala, zemlje, sunca, vode, ljudskog znanja, umešnosti i pregalaštva".

Savremeni intenzivni način voćarske proizvodnje je praćen primenom naučnih dostignuća, prvenstveno novih saznanja o biogenetskim i fiziološkim osobinama vrsta i sorti voćaka, kao i njihovom reagovanju na agrotehničke i pomotehničke mere u toku gajenja. Program mera u redovnoj proizvodnji treba da doprinese postizanju maksimalnih prinosa dobrog kvaliteta i to svake godine. To se postiže nizom agrotehničkih i pomotehničkih mera (rezidba, održavanje zemljišta, ishrana, đubrenje, navodnjavanje, zaštita od bolesti i dr.). Među tim merama rezidba, nesumnjivo, ima presudan značaj za uspevanje voćaka, njihov porast, razvijanje, a naročito porast i rodnost. Savremena intenzivna proizvodnja praćenaje i većim interesovanjem za stručnu literaturu iz oblasti voćarstva, sa teoretsko praktičnim detaljima, koji bi bili objašnjeni na način dostupan za što neposredniju praktičnu primenu. Među našim proizvođačima ima dosta nedoumica oko rezidbe voćaka.

U mnogim slučajevima rezidba se smatra ili preterano jednostavnom, ili vrlo komplikovanom. Često se smatra i izvodi kao tehnička operacija bez poznavanja fiziološke i ekonomske opravdanosti i posledica koje nastaju njenom pogrešnom primenom. Korisnicima ove knjige hteo sam da prikažem praktična rešenja o rezidbi i zato su izostavljena neka teorijska tumačenja određenih pojmova. Izostavljena su detaljnija objašnjenja iz anatomije i fiziologije voćaka, uz pretpostavku da korisnici ove knjige imaju osnovna znanja i iskustvo. Biće mi drago ako korisnici ove knjige osveže i dopune svoje znanje.

Čitaj dalje

Detaljne informacije o knjizi:

Autor: Miladin Šoškić, Prof. dr
ŽanrPoljoprivreda
Izdavač: Partenon
ISBN:978-86-7157-535-5
Br. strana:166
Povez:broširan
Jezik:Srpski
Format:20cm
Dodaj u listu želja Preporuči prijatelju

Rezidba voćaka

Cena : 990,00 RSD
Količina:

Voće je hrana i lek!

Pokojni profesor Dušan Stanković za voće je rekao: "Ро bogatstvu oblika, lepoti boja, prijatnosti ukusa, hemijskom sastavu, lekovitoj i hranljivoj vrednosti voće je jedan od najdragocenijih darova prirode, dragocen proizvod usklađenog delovanja snaga genetskog potencijala, zemlje, sunca, vode, ljudskog znanja, umešnosti i pregalaštva".

Savremeni intenzivni način voćarske proizvodnje je praćen primenom naučnih dostignuća, prvenstveno novih saznanja o biogenetskim i fiziološkim osobinama vrsta i sorti voćaka, kao i njihovom reagovanju na agrotehničke i pomotehničke mere u toku gajenja. Program mera u redovnoj proizvodnji treba da doprinese postizanju maksimalnih prinosa dobrog kvaliteta i to svake godine. To se postiže nizom agrotehničkih i pomotehničkih mera (rezidba, održavanje zemljišta, ishrana, đubrenje, navodnjavanje, zaštita od bolesti i dr.). Među tim merama rezidba, nesumnjivo, ima presudan značaj za uspevanje voćaka, njihov porast, razvijanje, a naročito porast i rodnost. Savremena intenzivna proizvodnja praćenaje i većim interesovanjem za stručnu literaturu iz oblasti voćarstva, sa teoretsko praktičnim detaljima, koji bi bili objašnjeni na način dostupan za što neposredniju praktičnu primenu. Među našim proizvođačima ima dosta nedoumica oko rezidbe voćaka.

U mnogim slučajevima rezidba se smatra ili preterano jednostavnom, ili vrlo komplikovanom. Često se smatra i izvodi kao tehnička operacija bez poznavanja fiziološke i ekonomske opravdanosti i posledica koje nastaju njenom pogrešnom primenom. Korisnicima ove knjige hteo sam da prikažem praktična rešenja o rezidbi i zato su izostavljena neka teorijska tumačenja određenih pojmova. Izostavljena su detaljnija objašnjenja iz anatomije i fiziologije voćaka, uz pretpostavku da korisnici ove knjige imaju osnovna znanja i iskustvo. Biće mi drago ako korisnici ove knjige osveže i dopune svoje znanje.

Dodaj komentar

Da bi ostavio komentar treba da budeš prijavljen Prijavi se

Povezani proizvodi

Jabuka

Poljoprivreda

Miladin Šoškić, Prof. dr

Jabuka spada u najrasprostranjenije i privredno najkorisnije vrste voćaka! Među voćem u svetu, nalazi se na trećem mestu, odmah iza citrusa i banana! Gajenjem jabuke obezbeđuju se sveži plodovi na ...

Sve cene su sa uračunatim PDV-om i nema dodatnih troškova.

Cena: 2.200,00 RSD

Količina:

Jagoda

Poljoprivreda

Miladin Šoškić, Prof. dr

Jagoda, malina, kupina, ribizla i borovnica, prema pomološkoj kvalifikaciji, spadaju u grupu voćaka s jagodastim plodovima (jagodasto voće)! Gajenje ovih voćaka do pre tri decenije u našoj zemlji nije ...

Sve cene su sa uračunatim PDV-om i nema dodatnih troškova.

Cena: 1.980,00 RSD

Količina:

Orah i leska

Poljoprivreda

Miladin Šoškić, Prof. dr

U ovoj knjizi prikazani su ekološki uslovi kao i biološko-fiziološke i genetske karakteristike oraha i leske, kao osnov za uspešno gajenje i rentabilnu proizvodnju. Knjiga je prvenstveno namenjena ...

Sve cene su sa uračunatim PDV-om i nema dodatnih troškova.

Cena: 880,00 RSD

Količina:

Knjige na osnovu tvog interesovanja

Za prikaz knjiga koje će te zanimati potrebno je da se prijaviš Prijavi se Prednosti prijave i otvaranja DK naloga?