Latinica / Ćirilica

Izaberite boju:

USD EUR

Novosti sa 61. Beogradskog sajma knjiga, štand Dobre knjige

Sreda, 26. oktobar 2016.

Promocija knjige Osma knjiga: Povratak Boginje, autor Milovan Mića Jovanović

Novosti sa 61. Beogradskog sajma knjiga, štand Dobre knjige Novosti sa 61. Beogradskog sajma knjiga, štand Dobre knjige Novosti sa 61. Beogradskog sajma knjiga, štand Dobre knjige Novosti sa 61. Beogradskog sajma knjiga, štand Dobre knjige

26.X 2016. godine u prepunoj sali "Ivo Andrić" na Beogradskom sajmu održana je promocija i predstavljanje poslednjeg dela Milovana Miće Jovanovića.

Delo pod naslovom "Osma knjiga: Povratak Boginje" objavljeno je u oktobru, kao nastavak opusa Milovana Miće Jovanovića - matematičara, naučnika, radiosteziologa...

Na promociji su govorili Božidar Andrejić, novinar; prof dr Vesna Radoman, psiholog kao i prof dr Žarko Trebješanin, psiholog; dok su delove iz knjige čitali Aleksandra Veslinović i Miloš Kramanović.

 

Iz izlaganja novinara i publiciste, Bože Andrejića:

"Dobro veče dragi prijatelji i, nadam se, poštovaoci mišljenja i stavova Miće Jovanovića

Večeras ćemo govoriti o osmoj njegovoj knjizi „Povratak boginje“ koja je upravo izašla u izdanju jednog od njegovih vernijih izdavača beogradske „Dobre knjige“. Okolnosti  - ako se u slučaju Miće Jovanovića i njegovog dela o okolnostima može i sme govoriti – su htele da počnemo u znaku najmanje dve nedoumice koje, videćemo, zahtevaju ili ne zahtevaju  - ispravke.

Ubeđen sam, poznajući donekle autora, da će to biti potpuno u skladu sa porukama koje nam on upućuje. Da, prezent – upućuje – i to ne perfekatski  niti pripovedački prezent. Te da će ove nedoumice o tome da li ispravke činiti biti sasvim prigodna zamena za oveštale i uobičajene, a uglavnom neiskrene minute ćutanja u ovakvim prilikama. Mića je, naime, odsutan. Na Putu je – s velikim P.

Prvo, na zakorici ove osme knjige, ostalo je u poslednjem redu beleški o autoru – Živi i radi u Beogradu. Predlažem da to ostavimo tako, da ne smatramo materijalnom greškom koja se desila u raskoraku dva odlaska – odlaska knjige u štampu i Mićinog odlaska na Put. Jer ne moramo mu verovati, ali poštovaćemo to što piše i ovde između naslovne i poslednje korice – sve je istovremeno i sada.

Iz toga – šta je čemu prethodilo, proističe i druga dilema za ovakve početke promocije knjiga.  U svim drugim prilikama, kad je reč o dobrim knjigama i značajnim delima – potreba za svakom pohvalom iznudila bi reči poput – uvereni smo da će ovo delo nadživeti autora.

U slučaju Miće Jovanovića i formulacija poput ove bila bi u najmanju ruku diskutabilna jer bi svaka priča ko je koga nadživeo poricala autorovo osnovno i apsolutno uverenje da su reinkarnacije neupitne kao i to da se, sa nekog nivoa gledano, sve odvija istovremeno. Pa i njegovih šezdeset i sedam. Dakle, ukratko, ovo nije posthumna promocija ove knjige!

 „Povratak boginje“ i posredno i neposredno  bolje objašnjava prirodu autorove upornosti da stalno napreduje u raznim oblicima i fazama duhovnog usavršavanja. Dadne se pritom uvideti i „duša njegovog  metoda u tome a to je svojevrsna hrabrost koja se ne čita samo iz činjenice da „kud puklo da puklo“ se Mića već više od deset godina  ne ustručava, naprotiv, javno saopštava da je imao čak 67 reinkarnacija na zemlji. Dakle ne samo to, nego pogledajmo u suštinu u dušu te hrabrosti: Budite hrabri i oprezni. Nije ovo oksimoron. Treba se raspitati, proveriti, isprobati nešto novo... poručuje se u ovoj knjizi.

U tom svetlu blagosti i tolerancije treba videti i ovo zapažanje iz „Boginje“ koje emituje tu mićinsku umerenost, hrabar oprez i opreznu hrabrost:

Reinkarnacija je evolucija duše, nagrada svima i daje priliku za „popravni“, kako bismo definisali sebe kao najveličanstveniju verziju svoje najuzvišenije vizije – ko smo, da se to proživi i još nešto iskusi i razume. Da i nije istinita, reinkarnaciju bi trebalo izmisliti, bar onako ubedljivo kako su izmišljene i naglašavane besmislene priče o iskonskom grehu, o raju i paklu, božjem gnevu i strašnom sudu, đavolima i demonima...

U sličnom tonu prolaze i Mićini omilljeni protivnici – okoštale i institucionalizovane religije, crkva, lažni duhovnici, odnosno poistovećenje religioznosti, crkve pa i popovštine sa – duhovnošću. Rasprave o ovim temama takođe su oprezne u žestini, a hrabre u tolerantnosti.

Knjiga o kojoj govorimo u osnovi je zbirka nekoliko dužih članaka i rasprava koji sada imaju zgusnutiji, kondenzovaniji, jasniji i rečitiji tok. Ta rezimea, ne može se poreći, ne samo zbog Mićinog odlaska na Put, već i sami po sebi imaju mnogo elemenata testamentalnosti. A njemu bližnji tome dodaju zapažanja i svesne odluke da tako i bude – ukratko  ovu je knjigu  morao da završi.

Izlaganje završavam citatima iz knjige POVRATAK BOGINJE.

U današnjem svetu ima mnogo različitih suprotnosti i problema – ekonomskih, socijalnih, verskih, političkih... – ali mnogi ne uviđaju da su to sve, u stvari – duhovni problemi. Pet posto stanovnika drži devedeset pet posto bogatstva, dok svaki osmi stanovnik Zemlje gladuje. Četvrtina stanovništva živi bez električne energije.

Ova civilizacija i planeta Zemlja su ponovo sada na ivici provalije. Možda nam nema spasa ako nam se ne vrati Boginja. Mnogi tvrde da se već vraća u neke delove sveta. Naravno da ovo ne govorim samo alegorično sa gledišta podele vlasti i uticaja između žena i muškaraca.

Mnogo će vremena proći dok ne počne ono što se već dešava, jer se daleko i nemoguće već odavno dogodilo.

Do željenog ili bar za sve dostojnog života može se doći samo u ljubavi, ravnopravni po svim osnovama i uvek svi zajedno, žene i muškarci, a ujedinjeni sa prirodom. Treba svi da se potrudimo i za „oprirodnjavanje“ životnog prostora. Mudro osmišljen Zemljin ekosistem je od presudnog značaja za ukupan život i treba ga sačuvati, ali u sve treba uključiti i ekologiju misli. Kada prvo promenimo misli, sve će drugo da se promeni.                                           

                                                     ***

Imate veliki broj mogućnosti da dosegnete do samospoznaje: Vodite čestit i odgovoran život, ne budite sebični i ne povređujte nikoga; ne želite i ne očekujte ništa ni od Boga niti od sveta; volite sebe i druge takve kakvi su; govorite celu istinu, ali ljubazno i budite spremni da je promenite kada steknete nova znanja i iskustva; ne zavidite nikome niti sažaljevajte bilo koga, jer ne znate planove duše njihove; treba da oprostite svaku uvredu. Praštanje je svetost i žrtva, a dovodi do duševnog mira, to je vama potrebno, bog ništa ne zahteva. Nenasilje je prirodna posledica, praštanje i ljubav u praksi.

Verujte sebi i u božji plan, budite smireni i otvoreni za svako iskustvo, sve probleme posmatrajte kao priliku da spoznate Ko Ste i Ko želite da budete, pa će se svesnost i Istina prikazati u punom sjaju zajedno s vama, kakvi stvarno jeste, jer je materijalno odbačeno, odigralo je ulogu..."

 

Video sa primocije možete pogledati na sledećim linkovima:

https://goo.gl/photos/jY7o1ZkMJFKauJaT8

https://goo.gl/photos/hMbqvk6h57KoNfTQ9

https://goo.gl/photos/tt4Wka4YU1UdDGA8A