Latinica / Ćirilica

Izaberite boju:

USD EUR

Gajenje jagode u zaštićenom prostoru

Do sada se jagoda uzgajala uglavnom vani na polju. S obzirom da je potražnja za ovom kulturom jako porasla, sve više proizvođača se odlučuje na uzgoj jagode u plastenicima. Dosadašnja iskustva pokazuju da je najintenzivniji način gajenja jagode uzgoj u plastenicima za ranu i za vansezonsku proizvodnju, kada je cena jagoda 4-5 puta viša nego u maju i junu.

U zaštićenom prostoru toplota zemljišta i vazduha je viša za 6-12C nego na otvorenom polju. Zbog toga je znatno ranije kretanje vegetacije, a time i sazrijevanje plodova jagode, kod nekih sorti 30-40 dana ranije nego na otvorenom polju.

Stubni uzgoj je još jedan korak dalje u proizvodnji, jer je sama iskorištenost plastenika i do sedam puta veća.

Čitaj dalje

Detaljne informacije o knjizi:

Autor: Evica Mratinić, Prof.dr.
ŽanrPoljoprivreda
Izdavač: Draganić
ISBN:86-441-0731-3
Br. strana:74
Povez:Broširan
Jezik:Srpski
Pismo:Ćirilica
Format:20cm
Dodaj u listu želja Preporuči prijatelju

Gajenje jagode u zaštićenom prostoru

Do sada se jagoda uzgajala uglavnom vani na polju. S obzirom da je potražnja za ovom kulturom jako porasla, sve više proizvođača se odlučuje na uzgoj jagode u plastenicima. Dosadašnja iskustva pokazuju da je najintenzivniji način gajenja jagode uzgoj u plastenicima za ranu i za vansezonsku proizvodnju, kada je cena jagoda 4-5 puta viša nego u maju i junu.

U zaštićenom prostoru toplota zemljišta i vazduha je viša za 6-12C nego na otvorenom polju. Zbog toga je znatno ranije kretanje vegetacije, a time i sazrijevanje plodova jagode, kod nekih sorti 30-40 dana ranije nego na otvorenom polju.

Stubni uzgoj je još jedan korak dalje u proizvodnji, jer je sama iskorištenost plastenika i do sedam puta veća.

Dodaj komentar

Da bi ostavio komentar treba da budeš prijavljen Prijavi se

Povezani proizvodi

Knjige na osnovu tvog interesovanja

Za prikaz knjiga koje će te zanimati potrebno je da se prijaviš Prijavi se Prednosti prijave i otvaranja DK naloga?